دانش اطلاعاتی

علمی و پژوهشیبيشتر

تهدید ایران علیه اسراییل

جروزالم؛ چگونه جنگ در اوکراین تهدید ایران علیه اسراییل را افزایش می‌دهد

چکیده:
جروزالم؛ چگونه جنگ در اوکراین تهدید ایران علیه اسراییل را افزایش می‌دهد
نویسنده: ست. جی فرانتزمن
نویسنده مقاله سعی در تحلیل درگیری حال حاضر در اوکراین و همچنین تأثیر آن بر خاورمیانه به‌ویژه اسراییل و ایران دارد. نویسنده بر این باور است که جنگ در اوکراین و تمرکز ایالات متحده بر اوکراین، احتمال حمله ایران به اسراییل توسط نیروهای نیابتی‌اش در این زمان آشفته را افزایش می‌دهد. در ادامه نویسنده به این موضوع اشاره می‌کند که این درگیری و حمله روسیه به اوکراین دارای این پیام است که سایر کشورها نیز می‌توانند همین کار را انجام دهند.

مشروح:
این احتمال وجود دارد که جنگ در اوکراین و تمرکز ایالات متحده آمریکا بر اوکراین، جمهوری اسلامی ایران را به این باور برساند که می‌تواند از این زمان آشفته و پر از هرج و مرج برای تشویق نیروهای نیابتی خود برای حمله به اسراییل سوء استفاده کند.
گزارش‌های صبح پنج‌شنبه نشان دهنده حملات روسیه در سراسر اوکراین، از جمله علیه فرودگاه‌ها و سایت‌های نظامی مهم و کلیدی این کشور بود. آژیرهای حمله هوایی در غرب اوکراین و در شهر لویو شنیده شد، جایی که برخی از کشورها، از جمله اسراییل، سفارت خود را به آن‌جا منتقل کرده‌اند.
پیامی که حمله بی‌دلیل روسیه برای جهان دارد واضح است: سایر کشورها نیز می‌توانند همین کار را انجام دهند.
در خاورمیانه، جمهوری اسلامی ایران می‌داند که عملیات روسیه به او یک چک سفید برای ادامه حملات خود به کشورهای منطقه می‌دهد. این موضوع پیامدهای بالقوه‌ای برای اسراییل دارد. اورشلیم همیشه طوری رفتار کرده است که گویی باید به تنهایی با ایران روبرو شود، اما درگیری در اوکراین دارای پیام دیگری برای خاورمیانه است.
در حالی که تنش‌ها میان اسراییل و جمهوری اسلامی ایران برای دهه‌ها ادامه داشته است، سؤال این است که آیا جنگ روسیه در اوکراین جعبه پاندورا (جعبه‌ای با محتوای تمامی بلاها و شوربختی‌های ناشناخته بشریت) که محتوای آن تهاجمات و جنگ‌های مشابه است را باز خواهد کرد؟
این احتمال وجود دارد که جنگ در اوکراین و تمرکز ایالات متحده آمریکا بر این درگیری، جمهوری اسلامی ایران را به این باور برساند که می‌تواند از این زمان آشفته و پر از هرج و مرج برای تشویق نیروهای نیابتی خود برای حمله به اسراییل سوء‌استفاده کند. حزب‌الله لبنان اسراییل را تهدید می‌کند و به طور فزاینده‌ای موشک‌ها و پهبادها را ذخیره می‌کند. تهران نیز می‌تواند با کاهش تحریم‌های هسته‌ای یا تقویت نیروهای نیابتی خود از بحران موجود در اوکراین سود ببرد.
درک موقعیت کنونی جمهوری اسلامی ایران به معنای درک این واقعیت است که از بسیاری جهات، حملات ایران به کشورهای منطقه، تجاوز روسیه را پیش‌بینی می‌کرد. ایران نیروهای نیابتی و متحدان خود در منطقه را تشویق کرده است تا به کشورهایی مانند امارات متحده عربی و همچنین به نیروهای آمریکایی که در عراق و اسراییل حضور دارند، حمله کنند.
جمهوری اسلامی ایران آشکارا پهبادها و موشک‌های بالستیک را به آن سوی مرزهای خاورمیانه منتقل می‌کند. این هفته اسراییل مدعی شد که جمهوری اسلامی ایران در حال ارائه فناوری هواپیماهای بدون سرنشین به ونزوئلا است. همچنین ایران حوثی‌ها را در یمن مسلح کرده و مشاورانی را برای تشویق آن‌ها به جنگ علیه عربستان سعودی فرستاده است. ایران همچنین شبه نظامیان عراقی مانند کتائب حزب‌الله را که در کنار شرکای شبه نظامی خود در عراق حملاتی را علیه عربستان سعودی و امارات انجام داده‌اند، تقویت کرده است.
جمهوری اسلامی ایران در سوریه از رژیم بشار اسد حمایت می‌کند و نیروهای نیابتی و گروه‌های تروریستی خود را به مناطق نزدیک جولان منتقل کرده است. این کشور همچنین تهدیدات پهپادی را به سوریه برای حمله به اسراییل منتقل کرده است. این موضوع منجر به حملات علیه دولت یهودی در فوریه 2018 و در ماه مه – زمانی که هواپیماهای بدون سرنشین وارد حریم هوایی اسراییل شدند – و همچنین حادثه‌ای در اوت 2019 که اسراییل یک تیم پهپاد حزب‌الله را در سمت سوریه در بلندی‌های جولان هدف قرار داد، شد.
علاوه بر این، ایران پایگاهی در نزدیکی منطقه البوکمال در سوریه ایجاد کرد تا جابجایی تسلیحات به آن‌جا و لبنان را تسهیل کند. ایران از این طریق به حزب‌الله در ذخیره انبوه موشک کمک کرده است. تهران همچنین از حماس حمایت می‌کند، جنبشی که اخیراً تهدیدات موشکی و پهپادی جدیدی را از خود به نمایش گذاشته است.
در کل می‌توان گفت موضع ایران در منطقه، وضعیتی ایجاد کرده است که نظم نوین جهانی را آزمایش می‌کند و نشان می‌دهد کشورهایی که مایل به انجام حملات بی دلیل هستند، متحمل عواقبی نخواهند شد.
به‌عنوان مثال، ایالات متحده حوثی‌های یمن را در زمان دولت ترامپ یک گروه تروریستی می‌دانست. دولت بایدن که می‌خواست سیاست‌های ترامپ را معکوس کند، نام ترور را کنار گذاشت و باعث شد حوثی‌ها بلافاصله حملات خود را در سراسر منطقه افزایش دهند. این نشان می‌دهد که آن‌ها احساس می‌کردند می‌توانند به هر کسی که می‌خواهند حمله کنند، اخیراً نیز حملات غیرقانونی متعددی به امارات متحده عربی انجام دادند که هیچ‌گونه واکنش بین‌المللی نیز در پی نداشت. ایران نیز در سپتامبر 2019 به طور مشابه به عربستان سعودی حمله کرد و آن زمان هیچ پاسخی دریافت نکرد.
توانایی قابل توجه ایران برای انجام حملات در بازه 3000 کیلومتری از لبنان تا خلیج عمان نشان می‌دهد که چگونه مصونیت از مجازات برای اقدامات روسیه در اوکراین بخشی از یک روند بزرگتر است.
به‌عنوان مثال، ایران در ماه مه و ژوئن 2019، 6 کشتی را مین‌گذاری کرد و هیچ واکنشی از سوی سایر کشورها دریافت نکرد. یک پهپاد ایرانی در ماه ژوییه به یک کشتی حمله کرد و دو خدمه آن را در خلیج عمان کشت و باز هم پاسخی دریافت نکرد. ایران حتی به پادگان آمریکا در تنف سوریه حمله کرده است.
این کشور همچنین چندین حمله پهبادی به نیروهای آمریکایی در اربیل در شمال عراق انجام داده است. در واقع، لیست اقدامات ایران همچنان ادامه دارد.
ایران جنگی را که روسیه به راه انداخته است با دقت تماشا خواهد کرد تا ببیند جهان چه واکنشی نشان می‌دهد. این کشور می‌داند که از مصونیت برای حملات در سراسر منطقه برخوردار بوده است – اما می‌خواهد بداند که آیا می‌تواند حملات بزرگتری را انجام دهد یا خیر. با گسترش جنگ روسیه در اوکراین، مذاکرات هسته¬ای نیز با ایران ادامه دارد.
جمهوری اسلامی می‌خواهد که این مذاکرات را به نفع خود به پایان برساند. البته این در حالیست که تهران اعلام کرده است جدول زمانی اهمیت چندانی برایش ندارد، زیرا تاریخ نشان داده است که گذشت زمان به نفعش خواهد بود.
تهران معتقد است که دوستانش در مسکو و پکن آینده خوبی را رقم خواهند زد. در این راستا، ایران از دیدن مانورهای روسیه خرسند است، زیرا فرصت را برای حملات بیشتر ایران افزایش می‌دهد. در حالی که ایران می‌خواهد به طور مسالمت آمیز با کشورهای حاشیه خلیج فارس رابطه داشته باشد و همکاری نماید (که فرستادن رئیس جمهور خود به قطر و گفتگو با عمان در همین راستا بود)، همچنین در صدد است تا بتواند بدون مجازات هم به ایالات متحده، اسراییل و دیگر کشورهای دشمن حمله کند.
این خطر که جنگ روسیه در اوکراین می‌تواند شانس درگیری اسراییل با ایران را افزایش دهد واضح و مشخص است. حزب‌الله اخیراً با یک پهپاد وارد حریم هوایی اسراییل شد و البته دوباره آن را به لبنان بازگرداند. سپس از پرواز این پهپاد به خود بالید. در واقع این اقدام یک تحریک آشکار بود. این گروه تروریستی در حال آزمایش اسراییل بود و به ارتقای راکت‌ها، موشک‌ها و پهپادهای خود ادامه می‌دهد. علاوه بر این، رسانه‌های خارجی از حمله موشکی در سوریه در این هفته خبر دادند که ظاهراً یک پایگاه حزب‌الله را هدف قرار داده است.



 

بيشتر

پیوندها

ستاد خبری : 113

بازرسی و رسیدگی به شکایات : 22844076

صندوق پستی : 3457-16765 و 1974-16765

کلیه حقوق این پایگاه متعلق به وزارت اطلاعات است و استفاده از مطالب آن با ذکر منبع بلامانع می باشد.
اگر در محيط زندگی و شغلی خود اسناد طبقه بندی شده و محرمانه دولتی را يافتيد، مراتب را به تلفن 113 ستاد خبری وزارت اطلاعات گزارش دهيد و يا اسناد را به صندوق پستی 113 بيندازيد.