خانه
نقشه سايت
ورود به سايت
تماس با ما
سال جهش تولید
پربیننده ترین اخبار
حماسه 9 دی در کلام مقام معظم رهبری دام ظله العالی
مقایسه جایگاه ایران و آمریکا در بهره برداری از قدرت نرم (2)
آرمانها و دست آوردهای انقلاب اسلامی (3)
بررسی سوابق، رویکردها و برنامه کاری جیلیان برنز
ضرورت توجه ويژه به توليد ملي و حمايت از كار و سرمايه ايراني
بازرسي و رسيدگي به شكايات
ستاد خبري
دانشگاه اطلاعات و امنیت ملی
مقاله ها
1391/7/15 شنبه
گزارش و تحليل
چين و بازسازي مجدد حزب كمونيسم
مقدمه
شهر «بايدايهه» واقع در يكصد كيلومتري شرق پايتخت چين، در ماه آگوست، طي يك سري جلسات محرمانه با حضور معاون نخست وزير فعلي چين يعني «لي ككيانگ» و معاون رئيس جمهور يعني «شين پينگ» ، ميزبان رهبران حزب كمونيست چين، جهت تصميم گيري درباره آينده و رهبري اين حزب است.
نشست بايدايهه و كارويژه آن
طي يك سنت چيني، رهبران بازنشسته حزب، سعي ميكنند براي تداوم بخشيدن به سياستها و نفوذشان و در كنار آن ايجاد نوعي مصونيت براي خود و خانواده، متحدان خود را به قدرت برسانند. يكي از دلايل برگزاري اين نشست، خاتمه دادن به اين رقابت ميان مقامات ارشد است كه براي وارد كردن اعضاي خود به درون حزب در تلاش هستند؛ از طرف ديگر، تصميم گيري درباره كاهش تعداد اعضاي كميته مركزي حزب، از 9 عضو به 7 عضو نيز، از مهمترين مسائلي است كه در دستور كار اين نشست قرار دارد، كه البته با مخالفت بعضي اعضاي بلند پايه حزب روبروست.
در صورتي كه تلاشهاي هوجين تائو، از مقامات ارشد حزب كمونيست چين، در مورد وارد كردن «هوچون هوا»، مسئول حزب كمونيست در منطقه شمالي مغولستان، به كميته تصميم گيري حزب مثمر ثمر واقع شود، پيشبيني اين موضوع كه وي به عنوان جوانترين عضو كميته تصميم گيري و بر اساس سوابق درخشان خود بتواند هم به سمت تصدي پست رهبري حزب گام برداشته و هم در كنترل نا آراميها و اعتراضهاي مغولستان فائق آيد، كار سختي نيست.
دولت آينده چين و تغيير در سياستها با جانشيني «شي جين پينگ»
موضوع مهم و قابل تامل ديگر، در بحث حزب كمونيست چين و تغيير در راس آن، بحث در مورد جين پينگ است. با اين كه در مورد اعتقادات و عقايد وي، هنوز مطالب مبهم زيادي وجود دارد، اما شواهد نشان ميدهد كه برخورد او در زمينه سياست خارجي تهاجمي بوده و كمتر به سمت ميانه روي رفته است. او به بازار آزاد اعتقاد داشته و فردي محتاط شناخته ميشود، مسئله ديگر در تغيير كادر رهبري حزب كمونيست، جانشيني شي جين پينگ به جاي هو جين تائو است. ملي گرايان چين معتقدند كه بعد از رهبر افسانهاي خود، مائو، تنها فردي كه توانسته است چين را مثل غرب پيش ببرد، او بوده است؛ عملگرا و قوي خوانده شدن وي توسط «جو بايدن»، ميتواند دليل ديگري بر اين ادعا باشد. هم اكنون جين پينگ معاون اول رييس جمهور، رئيس دانشكده مركزي حزب كمونيسم، نائب رئيس كميسيون مركزي نظامي كشور و عضو دائمي قدرتمندترين نهاد سياسي چين يعني پوليتورو است.
با بررسي سوابق جين پينگ، ميتوان پيشبيني كرد كه وي از يك سو تلاش خود را بر حفظ و گسترش رابطه با آمريكا از سر خواهد گرفت، دليل اين ادعا نيز ميتواند عواملي چون سكونت خانواده وي در آمريكا و سفر وي به ايالات متحده آمريكا باشد؛ از سوي ديگر نيز ميتوان انتظار داشت كه وي در سياستهاي خود، تقابل با آمريكا را در دستور كار خود قرار دهد. به هر حال تحليل گران اين حوزه معتقدند كه جين پينگ بيشتر تمركز خود را احتمالا بر روي قدرت دولتي متمركز خواهد نمود كه همين امر باعث خواهد شد تا دولتي روي كار بيايد كه به جاي اينكه بر برابري اجتماعي و ايدئولوژي حزبي تاكيد داشته باشد، همانند لنينيستها، بر قدرت ملي و انضباط حزبي تاكيد دارد كه اين امر كاملا بر خلاف عقايد ترقي خواهان ماركسيسم است.
نتيجه گيري
تغيير در رهبري يا استمرار رهبري در چين، با توجه به اهميت اين كشور در موضوع هستهاي ايران و روند تحريمها، ميتواند سر منشا اتفاقات زيادي در مورد جمهوري اسلامي باشد. با توجه به تحليل پيش رو، مشخص گرديد كه جين پينگ، از لحاظ اقتصادي به بازار آزاد گرايش دارد كه اين موضوع باعث ميشود تا با ايالات متحده آمريكا پيوندهاي اقتصادي قويتري را بنا كرده و در عرصه تجارت بينالملل هر يك بيش از بيش به يكديگر وابسته گردند. در سويي ديگر، با توجه با افكار ملي گرايانه، مقتدرانه و مستقل وي نسبت به چين، انتظار ميرود كه وي در برابر خواستههاي آمريكا مقاومت كند، كه اين امر ميتواند در پرونده هسته ايران همسو با منافع جمهوري اسلامي تلقي شود. اما، در كنار اين تحليلها، بايد توجه داشت كه تمركز بر منافع ملي، از مهمترين اركان ملي گرايي هر كشوري است كه رهبران چين نيز از اين قاعده مستثنا نيستند.
در مورد اول، اين فرض وجود دارد كه رهبر بعدي حزب كمونيست چين، از طيف اصلاح طلب بوده و سعي در انجام اصلاحات سياسي به موازات اصلاحات اقتصادي در داخل چين داشته باشد. در اين صورت، با فرض روي كار آمدن رهبران اصلاح طلب در چين ترسيم آينده جمهوري اسلامي، در موضوع هستهاي و تحريمهاي اقتصادياش تا حدودي مبهمتر خواهد شد. روي كار آمدن رهبري اصلاح طلب، باعث خواهد شد تا در چين از لحاظ اقتصادي و سياسي جامعه بازتري بوجود آيد و بين دو قدرت آمريكا و چين، همگراييهاي بيشتري رخ دهد. در واقع نگاه مثبت رهبران واشنگتن و احساس هماهنگي بيشتر رهبران چيني با آمريكا جهت ارتقاي وضعيت چين، از عواملي است كه نزديكي بين اين دو قدرت را عمليتر ميكند. پس در پي اين اتفاقات، انتظار موضع گيريهاي سياسي نزديك، بين اين دو كشور در شوراي امنيت به هيچ وجه بيهوده نخواهد بود، البته بايد توجه داشت كه در چنين موقعيتي به هيچ وجه، بازهم از جايگاه ايران در منافع اقتصادي چين كاسته نخواهد شد.
در احتمال ديگر، حالتي كه در آن ممكن است چين به رويارويي با آمريكا بپردازد و بر سر يكي از منافع خود يعني ايران، با آنها به تقابل دست زند، اين است كه رئيس بعدي حزب كمونيست چين، از لحاظ وجه ملي گرايي برتر از سايرين باشد، بنابر اين، اين مورد باعث ميگردد از يك سو پكن نسبت به دخالتهاي ايالات متحده در حوزه نقض حقوق بشر در چين حساس شده و از طرف ديگر رقابت با آمريكا در حوزه دستيابي به جايگاه ابرقدرتي جهان را در دستور كار خود قرار دهد. در نتيجه چين به رقابت با آمريكا بر سر منافع اقتصادي و سياسي خود پرداخته و از ايران، كه يكي از اصليترين تامين كنندههاي انرژي آنهاست و در عين حال از بزرگترين شركاي تجاري و وارد كنندگان محصولات چين است، دفاع خواهد كرد. البته با تمام اين تفاسير، بايد پذيرفت كه دو كشور آمريكا و چين، روابط بسيار پيچيدهاي در حوزههاي اقتصادي و تجاري دارند، و به هيچ وجه نميتوانند نقش يكديگر را در جهان ناديده بگيرند؛ به همين دليل نميتوان انتظار داشت كه موضوع ايران و برنامه هستهاياش، دليلي براي تقابل اين دو كشور با يكديگر شود.
نسخه قابل چاپ
آرشیو
کلام ولایت
مصاحبه و سخنرانی وزیر
اطلاعیه ها و بیانیه ها
اخبار
اخبار استان ها
سخن هفته
آگاه سازی و هشدارها
تازه های نشر
مقاله
کتاب ها
داستان های اطلاعاتی
درباره ما
ارتباط با ما
آیا می دانید؟
تاریخچه ستاد خبری
قوانین و مقررات
پیوندها
جمعه 3 بهمن 1399
Friday, January 22, 2021
الجمعة, جمادى الثانية 09, 1442
1/22/2021 4:13:50 PM
16:13:50
کلیه حقوق این پایگاه متعلق به وزارت اطلاعات است و استفاده از مطالب آن با ذکر منبع بلامانع می باشد.